Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

Guide - välj rätt gunga

Vi på HAGS tipsar om fem saker som du bör tänka på när du ska köpa en gunga till din lekplats.

Om gungor

Gungan är en klassiker på alla lekplatser och har funnits på allmänna utomhusytor i decennier. De tillhör våra mest välkända och älskade lekplatsredskap. Den gungande rörelsen är verkligen en härlig upplevelse för både barn och vuxna. Den ger skratt och glädje, samtidigt som den förbättrar både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Gungor uppmanar till samspel och skapar positiva band mellan barn och vuxna under leken. Flera experter är också eniga om att detta har en positiv påverkan på barnets fysiska och psykiska utveckling, från bättre kroppsmedvetenhet till en känsla av glädje och tillhörighet. Gungor kan uppfattas som enkla redskap, men de måste ändå uppfylla många krav - från lekvärde till säkerhet. Har du frågor eller vill du ta kontakt med en säljare? Klicka här. 

 

Visa gung-sortimentet

 

5 saker du bör tänka på vid köp av gunga:

1. MÅTT

Om du är på väg att köpa en gunga måste du beakta den fria fallhöjden och fallutrymmet som visas under ”utrymmeskrav” på våra produktsidor. Den fria fallhöjden är den punkt varifrån en person kan falla. Fallutrymmet är säkerhetszonen runtom utrustningen och inom detta område får det inte finnas några hinder. Den totala ytan och mängden ytmaterial som krävs påverkar installationens totalkostnad. Ju högre fallhöjd, desto tjockare måste det dämpande ytmaterialet vara för att absorbera stötarna vid fall. En hög och bred gungställning kräver också större säkerhetsområde för att undvika kollisioner med andra personer som använder andra redskap.

 

2. TYP AV SITS

Valet av sits beror på önskad åldersgrupp och antal barn som leker. En sits för mycket unga barn eller personer med svag ryggstabilitet kräver extra stöd så att de kan vara helt säkra under leken. För äldre barn som vill ha socialt samspel är korggungor ett ypperligt alternativ. Dessa klarar att bära upp många personer och optimerar kostnaden per användare. Med korggungor kan barn med olika förutsättningar leka tillsammans eftersom barn med funktionshinder kan sitta bekvämt och åka med när deras kompisar eller vuxna sköter gungningen.

 

3. MATERIAL

Materialtypen spelar stor roll vid beslutsfattande eftersom materialet varierar beroende på vilken estetisk form du försöker uppnå eller vilka krav som finns avseende underhåll. Arkitekter eller parkansvariga som vill skapa lekområden med en naturlig känsla tenderar att föredra trägungor eftersom de smälter in naturligt i landsbygdsmiljöer. Samtidigt kommer alla som letar efter modern och slagkraftig design som speglar modern stadsmiljö att älska våra moderna stålgungor. Stål är också lättare att underhålla och är dessutom tåligt mot vandalisering. Materialet passar därmed perfekt i utmanande tätortsmiljöer.

 

4. PLATS

Precis som för all rörlig lekutrustning måste allmänna säkerhetsföreskrifter efterföljas vid installation av gungor. Ställningens placering ska minimera risken för kollision och måste vara på ett säkert avstånd från lekutrustning, gångvägar och grindar. Kontrollera också att det inte finns några uppstickande markelement i gungornas närhet. Buskar, träd eller stenblock kan utgöra faror för barnen om de faller av en gunga eller springer runt gungan utan att se sig för.

 

5. SÄKERHET

Vissa av våra gungor har skydd på tvärbalken för att hindra gungorna att sno sig runt sig själva och bli oanvändbara. Stratus-gungorna har en extra kedja som ger ännu mer stöd. Se produktsidan för Stratus här. Vill du lära dig mer om säkerhet på lekplatser? HAGS Academy erbjuder kurser inom säkerhet och underhåll av både lekplatser och utegym, klicka här för mer information.