Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

HAGS Historia

HAGS grundades i Sverige 1948 med en vision om att göra världen till en bättre plats genom att tillföra lekprodukter för utomhusmiljöer – en vision som vi lever upp till än idag genom att skapa mötesplatser där man kan leka, träna umgås och må bra. Våra produkter för lek och avkoppling utformas för människor i alla åldrar och av alla nationaliteter. Idag är vi en global leverantör av utomhusprodukter och hjärtat i verksamheten finns kvar där allt en gång började - i natursköna Aneby.

 • 1948

  Hags grundades av Sven Hultgren, Nils Andersson och Runa Gustavsson. Namnet kommer ifrån deras efternamninitialer.
  Rune Gustavsson är VD i bolaget

 • 1950

  Under 1950-talet fokuserade HAGS på design, funktion och tillverkning. Vi började också utveckla våra möbelprodukter för parker och stadsmiljöer.

 • 1960

  Under 1960-talet började HAGS använda hållbara material och stål. Samarbeten inleddes med välkända industriformgivare.

 • 1970

  Sedan 1970-talet har HAGS samarbetat med landskapsarkitekter, produktformgivare och experter på pedagogik, och vi tog även in naturliga material och färger i våra produkter. Under samma decenium utvecklade vi också våra första produkter för vattenlek.

  HAGS är redan nu största aktör på leksaksutrustning i Sverige. HAGS har funnits på marknaden i mer än 20 år och är nu en etablerade aktör. HAGS börjar exportera till EG länderna och bemötandet är positivt. Blev då Skandinaviens största tillverkare av lekplatsutrustning. Barns säkerhet var en självklarhet i leken men det krävdes mycket kunskap och erfarenhet i alla led. Den Tyska DIN-normen var nu ett krav på alla produkter.

 • 1980

  Vårt unika modulleksystem, UniPlay, utvecklades under 1980-talet. UniPlay ger möjlighet till många kombinationer och är fortfarande vår mest populära produktserie.

  Sven Åke Sjöstam (svärson till Rune Gustavsson) tar över som VD i bolaget. Han är ingenjör och hade en framgångsrik karriär på Aneby Hus vid denna tid.

  Mitten av 80 talet kontaktar det svenska investmentbolaget Hexagon bolaget HAGS för ett förvärv. De har tidigare köpt upp bolaget SCM i Motala som var en stor konkurrent till HAGS. Det hela slutar med att HAGS köper bolaget SCM (Svenska Cykelfabriken Motala) av Hexagon. SCM tillförde teknisk kunskap men HAGS hade till skillnad som SCM under en lång tid ägnat sig åt att fokusera och hålla föredrag om lekens betydelse i barns utveckling. Detta började redan på 70 talet men ökade under 80 talet. HAGS hade aktivt fokus på lekens betydelse och barns utveckling i produktutveckling och val av designer.

 • 1990

  UniPlay gjordes om för yngre barn under 1990-talet och nylanserades som UniMini.

 • 2000

  HAGS forsknings- och utvecklingsavdelning utökade produktsortimentet betydligt vid sekelskiftet. Vi lanserade Agito, ett innovativt leksystem för multilek, och vi började ta fram utomhusprodukter för träning och fitness.

 • 2010

  HAGS förvärvade SMP Ltd på 2010-talet. SMP är ett brittiskt företag känt för sina hållbara stålkonstruktioner. SMP lanserade produktserierna NRG, Nexus och Arena plus flera traditionella och dynamiska produkter för lekplatser.

 • 2017

  År 2017 började ett team av erfarna yrkespersoner från Polens tillverkningsindustri arbeta i en ny toppmodern tillverkningsanläggning i Sosnowiec, Polen. Vi kombinerade 11 olika anläggningar som tidigare låg i Aneby i Sverige till en fabrik på 27 000 m2, specialutformad för tillverkning, montering och distribution av fritidsutrustning för utomhusbruk. Eftersom all tillverkning av HAGS-produkter nu sker under ett och samma tak har våra tillverkningstider kunnat förkortas. Platsen är idealisk för att hantera efterfrågan från internationella kunder. Investeringarna i den nya fabriken, från nya processlackeringslinjer till infrastruktur, kommer att hålla HAGS produkter konkurrenskraftiga på en marknad som hela tiden förändras.

 • 2023

  Idag är HAGS marknadsledande på innovativ design och leksystem. Vårt sortiment är större än någonsin, våra kunder har mängder av produkter att välja emellan och vår berättelse fortsätter.

  Vi firar desutom 75 år med drömmen om att skapa sköna och lekfulla utemiljöer för alla!

Från tillverkningsföretag till kunskapsföretag.

Barns utveckling och barnens har alltid varit i fokus i utvecklingen av nya produkter. Redan från starten fanns det styrande citatet med – Ta leken på allvar! Detta satte tonen i bolaget, utvecklingen och dess produkter. Produkter som utvecklats genom åren gjordes med utgångspunkt i barnens behov av kvalitet, funktion och säkerhet i fokus.

HAGS Academy – Utbildning tillsammans med Halmstad högskola

Skyddsombud på förskolor och offentlighet med kunskap om barns lek och vem som bara ansvaret visade sig inte fungera. HAGS utvecklade ett samarbete med Halmstad Högskola / Universitet på 80 talet som ledde till att kurser kunde erbjudas till förskole pedagoger. Kursen innehöll föredrag gällande den europeiska säkerhetsnormen, BRIS och lek, förmåga att bedöma risker, underlag. I och med att Halmstad Högskola med anställd forskare i området deltog och kunde verifiera genomgången kurs utfärda betyget 5 högskolepoäng. Nu så började kompetens utspridda sig på skolorna och personalen började ställa krav på lekområden och dess ytor. Idag är detta troligen självklart. HAGS kunskap, erfarenhet var med och visade vägen i att utveckla standarden som idag är gällande. 

 

Design och materialval

Materialvalet var av god kvalitet. Trä togs från norra Norrland där skogen växer långsamt och kvaliteten är god. Materialvalet styrdes utifrån produktens funktion samt att den skulle vara säker och inte innebära några risker för lekande barn. HAGS var tidigt ute med att införa sätt att försöka undvika nedgrävning av bärande stolpar för att ställningar skulle stå stabilt. HAGS vara tidiga med att övergå från en process med oljeimpregnering av stolparna utan arsenik vilket vara vanligt under en tid. HAGS samarbetade med en rad olika experter från träinstitutet men de kunde inte ge några garantier eller råd kring resultat som en oljeimpregnering skulle medföra. På den tiden användes det till impregnering på trä ovan mark.

När HAGS införde denna process med oljeimpregnering bjöd Sven Åker Sjöstam ner en professor som var ledande inom alla former av behandling av trä utomhus. Hans reaktion vara att om jag inte sett hur er oljeimpregnering fungerade så hade jag aldrig vågat rekommendera er att byta metod.

Design har alltid varit viktigt och en ledstjärna inom bolaget HAGS. Lek- och möbelprodukterna har skett i samråd med väletablerade designers. Det finns exempel på produkter där HAGS använt läkare och forskare med deras kompetens för att visa att barn som leker på konstruktioner där delar har en viss eftergivlighet får effekten av att kroppen aktiveras i högre grad. Ett exepel på detta är leksystemet Agito.