Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Material

Trä

Lekutrustning av furu har en naturlig estetik som gör den till ett perfekt tillskott till stadens grönområden och landsbygdsmiljöer. Trä har också ett fantastiskt pedagogiskt värde och kan utgöra en del av ett stimulerande utomhusinlärningsprogram som utformats för att uppmuntra både barn och vuxna att upptäcka och värdesätta naturen.

 

Trä används för:

Balansgång | HAGS

Furugolv

 

Lekhus | HAGS

Furupaneler och fönsterkarmar

 

Hinderbana | HAGS

Furustolpar

 

Parkmöbler | HAGS

Park- och stadsmiljömöbler i furu

Varför är utrustning av furu så stark och tålig?

 • Vår furu hämtas från skandinaviska skogar där träden växer långsamt och utvecklar en mycket tät och kompakt kvalitet. Vi väljer endast de bästa träden som är fria från defekter. Nordiska träd innehåller en hög andel kärnved och kåda som fungerar som ett naturligt impregneringsmedel. Även obehandlat är det alltså extremt stark och mindre utsatt för angrepp från skalbaggar eller svamp. Vår furu kommer också stå emot krävande väderförhållanden såsom långa, kalla, nordiska vintrar eller fuktiga miljöer.
 • Trädelar behandlas först med olja, vilket ökar materialets hållbarhet och förhöjer dess naturliga utseende. Därefter appliceras en träbetsprimer och efterbehandlare för att lägga till ett extra skyddande skikt och få en slät yta, samt en behaglig subtil färg. Det här innebär också att ytan motstår vattenpenetration.
 • Alla våra trästolpar har jordhalsar i galvaniserat stål för att undvika direkt kontakt med marken. Det här minskar risken för mögelangrepp eller röta. Denna egenskap eliminerar också risken för skärskador. Vertikala stolpar har ett plastlock på toppen för ytterligare skydd.
 • Lastbärande stolpar är tillverkade av laminerat trä och konstruerade för att klara kraftigt slitage och upprepade slag. Spår för belastningsavlastning hjälper till att stabilisera träet och minskar risken för att det spricker.
 • Vårt team av ingenjörer jobbar också hårt för att komma upp med välgenomtänkta designlösningar för att förhindra vattenstagnation som påskyndar träets nedbrytningsprocess.
 • Vi är så övertygade om att vår utrustning uppfyller höga kvalitetskrav att vi erbjuder en garanti på 10 år på konstruerat virke för fel som beror på ruttning.

Bild på trä | HAGS

Våra laminerade träpålar består av tre sektioner
som sammanfogats - en metod som ökar styrkan
och minskar sprickbildning.

 

Bild på trä | HAGS

Maskinbearbetade spår tillåter att träet expanderar
och drar ihop sig utan att sprickor bildas.

Vilka är de miljömässiga fördelarna med nordisk furu?

 • Trä är en förnybar råvara, vilket gör det till ett av de mest hållbara materialen.
 • Alla våra trävaror kommer från skogar som är FSC eller PEFC-certifierade.
 • Vår träkapningsprocess är helt datoriserad och minskar mängden avfall.
 • Vi använder endast vattenbaserade biologiskt nedbrytbara lösningsmedel som inte har en negativ inverkan på miljön.

Underhåll och återvinning av lekutrustning och utemöbler av trä

 • Trä är ett naturmaterial och tenderar att krympa i torra förhållanden och expandera när det är fuktigt. Det kan uppstå mindre sprickor och spjälkningar med tiden men det påverkar inte utrustningens strukturella integritet och är inget att oroa sig för.
 • Under normala förhållanden kan vår träutrustning hålla i mer än 20 år. Vi rekommenderar att våra kunder regelbundet inspekterar träutrustningen för skräp som sand eller löv, rengör den med ett milt rengöringsmedel för att avlägsna damm och rester från luftföroreningar samt fräschar upp den med ett extra färgskikt vart 3–5 år för att hålla det i den bästa konditionen.
 • Eftersom alla våra beläggningar är biologiskt nedbrytbara, kan trädelarna brännas eller återvinnas och ingen specifik avyttringsprocess krävs.

 

Stål

Stålutrustning har ett snyggt modernt utseende och kan användas som komplement till modern arkitektur. Det är också ett lättskött alternativ som erbjuder enastående motståndskraft, vilket gör att det lämpar sig för krävande miljöer. Vi använder endast konstruktionsstål som tål upprepad användning och kraftig påverkan. Materialet genomgår ett antal behandlingar som ökar dess hållbarhet och motståndskraft. Genom att vi sköter hela processen själva har vi full kontroll över kvalitet och säkerhet. Vi köper våra beläggningar och färger från Akzo Nobel. Företaget är ledande global tillverkare av färg och känt för sina strikta testprocedurer och högkvalitativa produkter. HAGS är en ackrediterad användare av företagets beläggningar.

 

Egenskaper och fördelar hos rostfritt stål
Rostfritt stål har en jämnt och estetiskt tilltalande finish och erbjuder utmärkt motstånd mot korrosion. Stålet lämpar sig bäst för delar som behöver stå emot kraftigt slitage eller påfrestning, t.ex. rutschkanor eller strukturella stolpar. Tack vare dess unika egenskaper kräver rostfritt stål mycket lite underhåll och kommer att behålla ett visuellt tilltalande utseende under en mycket lång tid.

 

Stål används för:

Lekställning i stål | HAGS

Multifunktionella UniPlay-lekenheten
med stolpar av rostfritt stål

 

Hinderbana till utelek | HAGS

NRG dekorationsslingor

 

Gungor till förskola | HAGS

Gungramar

 

Multisportarena till skola | HAGS

Arena

Hur hållbar är stålutrustning?
Högklassig utrustning i stål är mycket slitstark och mer hållbar eftersom den kommer att stå sig genom tiderna och generera mindre avfall. Vi har också investerat i FoU för att upprätta effektiva tillverkningsprocesser som minskar påverkan på miljön.

 • Bestrykning av pulverfärg har mindre inverkan på miljön än andra tillverkningsprocesser. Pulver innehåller inget lösningsmedel, kan återvinnas och är enkelt att rengöra. Det är därför säkrare att använda pulver och det uppfyller alla nuvarande och föreslagna miljölagstiftningar.
 • Stål är helt återvinningsbart och kan säljas till tredje part när produkten nått slutet av sin livscykel. På så sätt kan man minska utrustningens totala kostnad och miljöpåverkan.

Underhåll och återvinning av stålutrustning
Våra produkter måste inspekteras regelbundet för mekanisk skada. Vi rekommenderar också att de pulverlackerade stålkomponenterna rengörs med ett milt rengöringsmedel och mjuk trasa. Detta ska helst göras minst en gång om året, såvida inte platsen ligger inom 1500m avstånd från havet, i sådana fall ska rengöring utföras var tredje månad. 
Eventuella identifierade brott eller repor i beläggningsytan bör åtgärdas inom en månad:

 • All synlig metall ska slipas noga med ett fint sandpapper för att ta bort eventuell korrosion.
 • Rengör området med ett icke-aggressivt lösningsmedel.
 • Måla omedelbart med HAGS förbättringsfärg.

 

HPL

HPL står för Högtryckslaminat. Det är ett mycket starkt material som kräver litet underhåll och används ofta i byggnads-och designbranschen till golv, väggbeklädnad och möbler. HPL har enastående motståndskraft och ett tilltalande utseende. Eftersom laminatet klarar starka kustvindar och höga fuktighetsnivåer, passar det för alla miljöer, inklusive kustområden.

 

HPL används för:

Temalek på förskola och skola | HAGS

UniMini-och UniPlay-paneler

 

Vippgunga till förskola | HAGS

Sidopaneler på gungbrädor & rutschkanor

 

Lekhus till förskola och lekplats | HAGS

Lekhus

Rutschkana till förskola och skola | HAGS

Park- och stadsmiljömöbler i HPL

 

Hur tillverkas HPL?
HPL består av flera lager kraftpapper som impregnerats med värmehärdande harts. Efter att man satt ett dekorativt pappersskikt på varje sida, smälter man ihop skikten med värme och tryck. Resultatet av denna process är ett kompakt och mycket hårt laminerat ark.

Vad är fördelarna med lekutrustning av högtryckslaminat?

 • HPL är slitstarkt och extremt motståndskraftigt tack vare dess kompakta och täta kvalitet. Det har hög motståndskraft mot repor, värme, fukt, fläckar, upprepad påverkan och kraftigt slitage.
 • Det är mycket enkelt att rengöra HPL och dubehöver bara en svamp och ett milt rengöringsmedel för att ta bort de flesta fläckar eller rester.
 • HPL finns i en mängd färger och strukturer. Man kan gravera in skräddarsydd grafik för att tillföra visuellt intresse och starka färger till en lekplats.

 

För ytterligare hjälp och information kan du kontakta din HAGS-representant här

X

Behöver du hjälp?

Vi svarar gärna på dina frågor, tankar och funderingar. 

Våra experter finns här för att hjälpa dig med frågor kring lekparksutrustning, utegym och parkmöbler. 

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

 

Kontakta oss

Växel: +46 380 47300

E-post: hags@hags.com

Adress: Grännavägen 7, 57833 Aneby

Postadress: HAGS Aneby AB, Box 133, 57823 Aneby


Kundsupport                                       Tekniska frågor,
+46 38047300 #1                                  Projekt & Installation
service@hags.com                               +46 38047300 #2
order@hags.com                                   tpi@hags.com
claim@hags.com