Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

Rekommenderad ålder för HAGS lekutrustning


HAGS lekutrustning har konstruerats och anpassats för att ge bästa tänkbara utmaningar och högsta lekvärde för barns färdigheter i olika åldrar. Barn utvecklas olika snabbt och det går inte att förutsätta att alla barn ska kunna hantera alla lekar under alla åldrar. Det finns även barn som har utvecklat en förmåga eller färdighet som gör att de kan använda utrustning avsedd för mycket äldre barn.

Lekplatser som har utrustning för barn i åldrar över 5 år kan även ge stimulering och utmaningar även för äldre barn från dagis och liknande.
 

För barn över 1 års ålder

Lekplatsutrustning avsedd för de yngsta barnen, med enkla lekfunktioner. Lekfunktionerna är lättåtkomliga och fallhöjderna är lägre än 0,6 m. Exempel på sådan utrustning kan vara lekstugor, små rutschbanor eller enkla gunglekar. I den här åldern har barnet ännu inte utvecklat sin egen förmåga att skydda sig och barnet kan inte hantera olika situationer under leken. Barnet förutsätts därför alltid ha sällskap med en vuxen eller en skötare*. Bland de lämpliga omgivningarna kan nämnas förskolor och/eller de delar av lekplatsen som är reserverade för de yngsta barnen.

* En skötare för yngre barn kan i vissa fall vara ett äldre barn i åldern 12 till 14 år men inte yngre.
 

För barn över 3 års ålder

Lekplatsutrustning för barn som börjar kunna bedöma sina möjligheter att uppfylla vissa av de utmaningar som finns. Utrustningen kan ge barnet lättare utmaningar som t.ex. klättring, rutschning och gungning. Utrustningens höjd där ett barn kan stå, sitta eller klättra är ofta lägre än 0,6 m men högre höjder förekommer också. Bland de lämpliga omgivningarna kan nämnas förskolor och/eller de delar av lekplatsen som är framtagna/avsedda för yngre barn.
 

För barn över 5 års ålder

Lekplatsutrustning avsedd för allmänna platser, till exempel parker. Lekplatsutrustningen har konstruerats så att mindre barn lätt kan använda den. Lekplatsutrustningen kan användas för lek på egen hand eller i grupp helt efter barnens egna idéer och regler som kan ändras när som helst. De flesta barn i den här åldern har utvecklat funktioner för att skydda sig själva och de kan själva bedöma vad de kan klara av under leken. Barnets kroppslängd, bedömningsförmåga och fysiska styrka gör att de nu kan använda praktiskt taget alla lekfunktioner.

För användare i den här åldern är den fria fallhöjden ofta 1,5–2,0 m, dock alltid lägre än 3,0 m.
 

För barn över 7 års ålder

Här krävs större kroppsstorlek och färdigheter än vid 5 års ålder och uppåt.
I övrigt är funktionerna samma som för åldrarna 5 år och uppåt.