Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

En bra infrastruktur gör lekplatsen tillgänglig

Att erbjuda supportfunktioner och bekvämligheter är andra faktorer som gör lekutrymmet tillgängligt, säkert och enkelt att använda av människor med olika förmågor.

För att göra alla besök positiva är det viktigt att titta på miljön som omger lekparken, till exempel:

 

Boys playing on a rope swing

Toaletter och omklädningsrum

Att det finns toalett/handikappstoalett och omklädningsrum på lekplatsen gör att barn och vuxna kan ha en avslappnad och trevlig heldag på lekplatsen.

Tänk på storleken och var lekutrymmet är när du planerar t ex möjlighet till toalett. (Om det redan finns en i närheten i parken, kan man lägga lekområdet i nära anslutning). Underskatta inte vikten av toalett och omklädningsrum för en tillgänglig lekplats.

Förbättra stigar och gångbanor till och från befintliga anläggningar om så krävs. Var noga med att ha information om anläggningarna och tydlig skyltning på hela lekplatsen.
Boy on a playground roundabout

Sittplatser som passar alla

Genom att erbjuda olika sorters sittplatser ger man föräldrar, vårdare och barn möjlighet att vila i anslutning till lekplatsen och varandra.

Placera sittplatserna på den bästa utsiktsplatsen för att hjälpa föräldrar och vårdgivare att se barnen under lek.

Sittplatserna bör i allmänhet vara nära de områden där yngre barn leker. Hitta sittplatser i ett vindskyddat område, där man kan sitta bekvämt oavsett årstid.

Tänk på att ha med lekutrustning och redskap som även vårdgivare kan sitta på.

Välj bänkar både med och utan armstöd så att en person i rullstol kan förflytta sig till dem. Se även till att det finns tillräckligt med utrymme för att en rullstol ska få plats bredvid en bänk.

Parent seating on a playground bench watching their children play

Picknickbord och papperskorgar

Picknickbord

Picknickbord är trevliga för lekparkens besökare, där kan man äta sin matsäck/ha picknick, koppla av och umgås. Tillgängliga picknickbord med öppna utrymmen avsedda för rullstolar är perfekt att ha med.

Att lämna utrymme för mer än en rullstol, ger chansen för fler personer som använder rullstol att sitta bekvämt tillsammans, samt att välja mellan sittplatserna. Om du tillhandahåller picknickbord i barnstorlek, se till att det även då finns rullstolsplatser.

Placeringen av rullstolsplatsen är viktig. En plats i mitten gör att en rullstolsburen person kommer närmare sina vänner och familj, och ökar det sociala samspelet istället för att alltid behöva sitta vid bordsänden. För en förälder med mer än ett barn ger det dessutom en möjlighet att sitta mellan barnen och hjälpa dem.

Erbjud platser och bord i varje område som rymmer en variation av kroppstorlek, rörlighetsnivå och uppfattningsförmåga. Lämna tillräckligt mycket utrymme runt borden så att man lätt kan röra sig i närheten.


Papperskorgar

Papperskorgar ska placeras på tillgängliga gångbanor och stigar, de bör inte bara finnas inom de områden där man äter, utan i stället bör de placeras vid alla områdens ut- och ingångar..

Papperskorgar måste vara tillgängliga för alla och man ska kunna öppna dem med endast en hand.

Tänk på att områden bredvid bänkarna kan behövas för att personer som använder rullstol ska kunna vara nära sina vänner på bänken, placera därför inte papperskorgar i dessa områden.

children laughing and eating on a park picnic table

Svalka och skugga

Vuxna och barn med solallergier och de som är känsliga för solen kan ofta inte gå till vanliga lekplatser om det inte finns möjlighet till skugga. Därför är det viktigt att ha utrymmen på lekplatsen där besökarna inte är i direkt solljus.

Det finns olika sätt att skugga lekplatsen:

  • Växande träd som ger skugga
  • Använd något av våra fristående solskydd
  • Använd markis eller tak ovanpå utrustningen som finns i våra UniMini och UniPlay
  • Överväg att skugga sitt- och samlingsplatser, genom att använda våra Pergola och Berså

Children seating under a pavilion

Transport och parkering

Parkering

Att erbjuda säkra parkeringsplatser nära lekområdet ger fler människor möjlighet att besöka och använda lekplatsen.

Det är bra att ha tillgängliga parkeringsplatser nära lekplatsen, men det betyder inte att hela parkeringsplatsen måste ligga väldigt nära. Med tanke på platsdesign eller av estetiska skäl kan de tillgängliga parkeringsplatserna vara närmare lekplatsen än resten av parkeringsplatsen.

Att installera sittplatser på de angivna hållplatserna/väntplatserna ger alla som besöker lekutrymmet en bekvämare upplevelse

Gör parkeringsplatsen säker genom att separera bilvägar från gågator, ha vissa vägar med trottoar. Dessutom bör separata områden skapas för olika transporter t.ex. bilar, cyklar etc.
 

Alternativa transporter

Gör det möjligt för personer som inte kan köra eller inte har bil att använda lekområdet. Detta kan göras genom att placera en hållplats som är separat från andra fordons lastnings- och lossningszoner framför lekplatsen. Du kan också göra en väntplats (skyddat från väder och störningar) som rymmer minst ett personligt rörlighetshjälpmedel.

Tänk på att installera cykelställ nära huvudingången för personer som vill cykla till lekplatsen. Överväg även att lägga till ett område i direkt anslutning till entrén där människor kan parkera sin barnvagn, rullstol, käpp, rollator eller annan utrustning.

Playground with disabled parking near the entrance

Skyltar

Hur skyltarna syns

Med alternativ till text som är tillgänglig på skyltar kan alla förstå informationen, till exempel hörbara och / eller taktila lägen, volymjustering för hörbara skärmar, enhet som utlöser hörbar information när någon kommer i närheten etc.

Kontrast, storlek på teckensnitt, tydlighet, läshastighet och höjd på huvudtexten bör också beaktas samt att det är fritt från bländande ljus. Visningsplatsen ska vara tydlig så att den är bekväm att hitta och lätt att läsa för alla.


Tillgänglig lek

Berätta om tillgänglighet på lokal nivå och visa målen för lekplatsen genom att installera en skylt vid parkens ingång som förklarar syftet med en tillgänglig lekplats.

 

Använd positiva bilder som ger meddelandet att "alla är välkomna" och installera en ljudknapp som man kan trycka på för att höra informationen om lekplatsen.

 

Children on a multi play unit deck

Introduktion till lekplatsen

För många med funktionsnedsättning krävs en stor insats för att komma hemifrån. För att en resa ska vara rolig måste information om tillträde, kollektivtrafik, aktiviteter och tillgängliga hjälpmedel ges i förväg.

Skapa en webbplats och annat marknadsföringsmaterial för lekutrymmet där du kan dela all information:

  • En kort beskrivning av lekplatsen och de viktigaste funktionerna
  • Vägbeskrivning för att nå lekplatsen, inklusive kollektivtrafik
  • Information om lekplatsen är inhägnad
  • Om lekplatsen har tillgängliga funktioner som toaletter och picknickbord

Erbjud gärna orienteringsmaterial som förberedelse till barnen inför besöket, till exempel en video, en virtuell karta, en utskrivbar karta etc. Utskrivbara symboler eller bilder så att barnet kan peka på vart de vill åka. Dessa bilder kommer också att underlätta för föräldrar eller vårdgivare att skapa berättelser som förbereder barnen.

Inclusive playground with ship themed multi play unit in Spain

Ytterligare hjälpmedel

Assistansdjur

Det är mycket viktigt att skapa förutsättningar för att barn och vuxna som har service- eller assistansdjur ska kunna använda lekplatsen.

Se till att det finns lämpliga papperskorgar för avfallet.

Girl listening through a playground talk tube

 Kontakta oss för att planera och skapa en tillgänglig lekplats 

structure de jeux thématique bateau

Inclusive Pirate Themed Playground, Burgos, Spain

HAGS designed and developed an inclusive playground in the city of Burgos for children of all abilities to enjoy, creating a comfortable play area for both children and parents.

Mer information
Inclusive playground multi play units in timber

Inclusive Tree House Themed Playground, Sweden

A fantastic inclusive playground in the city of Uppsala, Sweden, featuring a tree house-themed customised UniPlay unit.

Mer information
Inclusive Play

Kingsland Primary School, Wakefield

Kingsland Primary School is an outstanding rated SEN school in Wakefield, Yorkshire, which caters for children with a range of learning disabilities. They asked HAGS to design and build play areas for each of their two sites.

Mer information

Kontakta oss

Om du har frågor eller vill veta något om våra produkter kan du kontakta oss via telefon, fax, email eller direkt på vår hemsida. Om du inte vet vem på HAGS ska du prata med eller om du vill komma i kontakt med en viss person, är du välkommen att ringa vår växel.

Sverige

HAGS Aneby AB
Grännavägen 7 578 33 Aneby

Följ HAGS