Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

Så skapar du ett fint leklandskap

Skillnaden mellan en lekplats och ett leklandskap

En traditionell ”lekplats” för tankarna till en anlagd miljö, till exempel ett avgränsat område utanför en skola med färgmarkeringar för lekar och sport, eller en yta bland hyreshus med gungor och klätterställning. Den här typen av lekplatser är ofta trivsamma mötesplatser som fungerar väl i sin omgivande miljö. De kan vara spännande, väl använda och älskade av många.

Ett ”leklandskap” är något annat än en traditionell lekplats. I ett leklandskap har man tagit hänsyn till och byggt in lekredskapen i själva omgivningen, vilket breddar möjligheterna till fri och ostrukturerad lek. Det blir en plats som har en koppling till den naturliga miljön och som kan förstärkas med nya växter, intressanta markformer och spännande byggnader. Möjligheterna att springa runt och samspela med de olika enheterna kan vara en funktion i sig själv. Lekområdet förlitar sig på och utvecklar barnens kreativa lekinstinkter. Här uppmuntras både lek på egen hand och lek i grupp. På lekområdet hittar man fysiskt aktiv lek, sociala kontakter, risktagande och upptäckande av världen och naturen runtom. Barnen kan samtidigt lära sig ta hand om miljön. Det är ett område där de kan leka utan vuxnas avspärrningar och begränsningar.

design a playscape with HAGS

Det finns mycketforskning som stöder tesen att barn som har positiva möjligheter att engagera sig i lek också förbättrar koncentrationsförmågan, minska depressioner och kan sänka symptomen vid ADHD. Det finns även många andra fördelar med fysiska aktiviteter utomhus. Vi människor trivs helt enkelt på grönområden. Vem minns inte sin a egna barndomsminnen från parker, landsbygden och lekar i skogen?

 

Så skapar vi leklandskap

HAGS får oftast uppdrag att skapa leklandskap som innehåller det bästa av två världar – högklassig lekutrustning som allmänheten lätt känner igen, och som placeras i en stimulerande naturlig omgivning. Här är våra tips om hur du uppnår detta:

design playscapes with HAGS

Gör en noggrann planering av var ditt leklandskap ska stå. Tänk på åtkomsvägarna, avgränsningar, vad som finns längre bort. Kan leklandskapet förstärka ett nybyggt område?

Design a playscape with HAGS

Växter är bra för att mjuka upp stilen i en traditionell lekplats. Buskar gräs och träd ger sensoriska uppleversler. En plats för kreativ lek och en boplats för djur som i sin tur kan ge en berikande inlärningsupplevelse. Träden ger färg, dofter och skugga under sommaren, en perfekt plats att lägge ut en picknickfilt. Under kallare måndader kan fåglarna äta av bären. Det är allt något speciellt med träd.

design a playscape with HAGS

Integrera utrustningen i landskapet. Om det går att klättra upp och rutscha ner kan den här utrustningen läggas till och ge möjligheter till kreativ fantasilek och rollspel.

design a playscape with HAGS

Skapa en lekmiljö med olika rum i stället för att ha ett enda stort öppet utrymme. Detta kan vara ett bra sätt att fånga barnets uppmärkmärsamhet och fantasi och engagera dem i nya upplevelser.

design playscape HAGS

Fundera också på att använda flera texturer och förstärk funktionerna. En känslig blandning av syntetiska och naturliga material kan komplettera varandra mycket väl.

design playscape HAGS

Välj utrustning som ger högt lekvärde – fundera över hur många lekalternativ varje enhet erbjuder och om den tilltalar olika användargrupper.

Om du vill veta mer om framtagning av ett leklandskap - kontakta din HAGS-representant och boka in ett besök. Tillsammans kan ni diskutera hur platsen kan bli en minnesvärd destination för samhället. Kontakta oss – vi står gärna till tjänst!