Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close


Karuseller och snurrlekar: Guide vid köp av snurrutrustning

Snurrning är en av de grundläggande rörelserna tillsammans med balans, rutschning och klättring – dessa är avgörande för barns utveckling. Snurrning påverkar vätskorna i innerörat, förbättrar balansen och bidrar till den sensoriska utvecklingen. De åkande samarbetar och den snurrande karusellen kan främja kommunikation och en känsla av tillhörighet.

Vi har delat in karusellerna i två kategorier – för multianvändare och för dubbelanvändare, som ofta benämns snurrlekar.

Vilken användarkapacitet ska din lekutrustning erbjuda?

1- Multianvändare

Dessa karuseller har en jämn snurrande rörelse och uppfyller de europeiska standarderna enligt SS-EN 1176-5 från oktober 2008. De kräver i regel ett säkerhetsområde med 2 m diameter och ska skydda mot fall på 1 meter eller mer. Säkerhetsområdet får inte överlappa en intilliggande enhet.
Dessa enheter klarar flera användare och har låg kostnad per användare.

Merry roundabout

Den traditionella karusellen har sittplatser och räcken som är monterade vid ett roterande däck. Barn kan skjuta karusellen runt och hoppa på, eller få hjälp av en vän eller förälder. Ett bra exempel på den här typen av karusell är Merry, en lekplatsklassiker som passar yngre barn. Tack vare det breda däcket och den långsamma rotationsrörelsen kan små barn upptäcka nya sensationer samtidigt som de känner sig säkra.

Orbit roundabout

Orbit är en lite mindre traditionell typ av karusell. Den har ett säte som roterar runt en central axel och åkarna använder mittskenan för att dra runt sig själva. Den moderna utskurna konstruktionen hos Orbit smälter in sömlöst med lekområdet utan att störa. Eftersom den har lite mindre stöd jämfört med en traditionell karusell med ett däck ger den barnen utmaningar och möjligheter att ta risker, vilket kommer att tilltala äldre eller mer självständiga barn.

Läs mer om karusellen Orbit

Tornado overhead carrousel

Hängkarusellen Tornado ger en extra utmaning med sin snurrande ram över huvudhöjd. Den här hängkarusellen uppmuntrar äldre barn att utmana sig själva och dess höjd ser till att yngre barn inte kan komma åt den.

Bicycle roundabout

Cykelkarusellen drivs med åkarnas muskelkraft vilket inte bara innebär en positiv fysisk utveckling utan även uppmuntrar barnen till att samarbeta. Dess traditionella utseende har också perfekt passform för ett klassiskt lekområde.

Roty roundabout

Den sluttande konstruktionen hos Roty har en mer kompakt layout för ett mindre antal användare, men den är lätt att montera och mycket prisvärd. Den minimalistiska formen är också eftertraktad av anläggare som vill ge ett gemensamt utrymme en tidsenlig stil.

Titan carrousel

Dessa hybridkonstruktioner innefattar upphängda användarstationer som en del i en karusell. De har en central rotationsaxel och kan fås med olika säteskombinationer för att passa olika behov. Möt Titan eller alternativet för yngre barn – mini-Titan

2- Snurrlekar för en eller två personer

Enligt gällande standardramverk under SS-EN1176 anses snurrlekar inte vara karuseller och därför kan de ha ett mindre säkerhetsområde på 1,5 m. Fallhöjden är ofta lägre än 1 m och kan vara så låg som 0,60 m.

Whizzer spinnerSpinner

Konstruktioner som Whizzer eller Spinner är kostnadseffektiva och lätta att installera. De kan komplettera en multilekenhet eller lekställning. De fungerar också väl för den som vill injektera lite färg i en lekplats eller lägga till ytterligare lekvärde utan att det gör ont i plånboken.

Bronco RiderRota Roka spinner

Enheter som Bronco eller Rota Roka ger också fler rörelsevarianter, från snurrning till gungning:

Vilka säkerhetskrav måsta uppfylla?

1- Kriterier för ytor på lekplatsen

En stötabsorberande måste finnas under alla roterande enheter. Det finns en mängd olika ytor (bark, ärtsingel, Wet Pour, sand eller konstgräs). I samtliga fall måste markfrigången hos de roterande elementen kontrolleras.

2- Ergonomiska funktioner

Alla våra snurrenheter är konstruerade specifikt för att ge barn i olika åldrar och med olika förmågor gradvis utmaning och samtidigt trygghet.

Andra kriterier att ta hänsyn till

1- Material och formgivning

Det konstruktionsstål vi använder vid tillverkning av våra karuseller och snurrlekar har flera fördelar: stålet har ypperlig hållbarhet och motståndskraft, utrustningen står emot tidens tand och kan användas under många år. Genom att köpa stabil och hållbar lekutrustning kan anläggare skapa ansvarsfulla miljövänliga utomhusanläggningar.

Läs mer om de stål vi använder

Våra produkter är mycket mångsidiga så att anläggare kan välja rätt utseende för sitt projekt – från neutrala former som smälter in naturligt i omgivningen till iögonfallande delar som lätt blir en fokuspunkt i området.

2- Delaktighet

All vår lekutrustning är konstruerad för att ge en viss utmaning för alla barn oavsett förmåga. Vi har gått samman med experter på barns utveckling för att leverera lekställningar som är åtkomliga och användbara för så många barn som möjligt. Ett perfekt exempel är vår inkluderande karusell Spinmee som fungerar både för rullstolsanvändare och barn med fullständig rörelseförmåga.

Spinmee inclusive roundabout

Läs mer om karusellen Spinmee där alla kan vara med