Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

5 saker att tänka på vid köp av gunga till lekplatsen

Gungan är en klassiker på alla lekplatser och har funnits på allmänna utomhusytor i decennier. De tillhör våra mest välkända och älskade lekplatsredskap. Gungan är en klassiker på alla lekplatser och har funnits på allmänna utomhusytor i decennier. De tillhör våra mest välkända och älskade lekplatsredskap.

Den gungande rörelsen är verkligen en härlig upplevelse för både barn och vuxna: den ger skratt och glädje och förbättrar både fysiskt och psykiskt välbefinnande. Den uppmanar till samspel och skapar positiva band mellan barn och vuxen under leken. Flera experter är också eniga om att detta har en positiv påverkan på barnets fysiska och psykiska utveckling, från bättre kroppsmedvetenhet till en känsla av glädje och tillhörighet. Gungor kan uppfattas som enkla redskap, men de måste ändå uppfylla många krav, från lekvärde till säkerhet. Här är fem (5) kriterier att ta hänsyn till innan du börjar leta efter gungor:

playground swings buying guide

Mått

Om du är på väg att köpa en gunga måste du beakta den fria fallhöjden och fallutrymmet som visas under ”utrymmeskrav” på våra produktsidor. Den fria fallhöjden är den punkt varifrån en person kan falla. Fallutrymmet är säkerhetszonen runtom utrustningen. Inom detta område får inte finnas några hinder. Den totala ytan och mängden ytmaterial som krävs påverkar installationens totalkostnad. Ju högre fallhöjd, desto tjockare måste det dämpande ytmaterialet vara för att absorbera stötarna vid fall. En hög och bred gungställning kräver också större säkerhetsområde för att undvika kollisioner med andra personer som använder andra redskap.

Relaterade produkter

Typ av sits

Valet av sits beror på önskad åldersgrupp och antal barn som leker vid en given tidpunkt. En sits för mycket unga barn eller personer med svag ryggstabilitet kräver extra stöd så att de kan vara helt säkra under leken. För äldre barn som vill ha socialt samspel är korggungor ett ypperligt alternativ. Dessa klarar att bära upp många personer och optimerar kostnaden per användare. * Med korggungor kan barn med olika förutsättningar leka tillsammans eftersom barn med funktionshinder kan sitta bekvämt och åka med när deras kraftigare kompisar eller vuxna sköter gungningen.

Relaterade produkter

Gungsits Rinda

6mm Plast. Kätting

Visa produkt

Gungsits Mirage

6mm Plast. Kätting

Visa produkt

Gungsits Tango

6mm RF Kätting

Visa produkt

Material

Materialtypen spelar stor roll vid beslutsfattande eftersom materialet varierar beroende på vilken estetisk form du försöker uppnå eller vilka krav som finns avseende underhåll. Arkitekter eller parkansvariga som vill skapa lekområden med en naturlig känsla tenderar att föredra trägungor eftersom de smälter in naturligt i landsbygdsmiljöer. Samtidigt kommer alla som letar efter modern och slagkraftig design som speglar modern stadsmiljö att älska våra moderna stålgungor. Stål är också lättare att underhålla och är dessutom tåligt mot vandalisering. Materialet passar därmed perfekt i utmanande tätortsmiljöer.

Relaterade produkter

Omega Basmodul

f Bravo exkl. gungsits

Visa produkt

Gelia

Inkl. Kompisgunga

Visa produkt

Säkerhetsfunktioner

Vissa av våra gungor har skydd på tvärbalken, för att hindra gungorna att sno sig runt sig själva och bli oanvändbara. Stratus-enheterna har en extra kedja som ger extra stöd.

Plats

Precis som för all rörlig lekutrustning måste allmänna säkerhetsföreskrifter efterföljas vid installation av gungor. Ställningens placering ska minimera risken för kollision och måste vara på ett säkert avstånd från lekutrustning, gångvägar och grindar. Kontrollera också att det inte finns några uppstickande markelement i gungornas omedelbara närhet. Buskar, träd eller stenblock kan utgöra faror för barnen om de faller av en gunga eller springer runt gungan utan att se sig för.

Gungställning Omega med gungsits Bravo och Tango