Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Guide - skapa ett leklandskap

Vad bör man tänka på vid skapandet av ett leklanskap? Här delar vi med oss av bra och enkla tips som vi hoppas kommer att hjälpa dig i din planering.

 

Skillnaden mellan en lekplats och ett leklandskap

En traditionell lekplats för tankarna till en anlagd miljö, till exempel ett avgränsat område utanför en skola med färgmarkeringar för lekar och sport, eller en yta bland hyreshus med gungor och klätterställning. Den här typen av lekplatser är ofta trivsamma mötesplatser som fungerar väl i sin omgivande miljö. De kan vara spännande, väl använda och älskade av många. Ett leklandskap är något annat än en traditionell lekplats. I ett leklandskap har man tagit hänsyn till och byggt in lekredskapen i själva omgivningen, vilket breddar möjligheterna till fri och ostrukturerad lek. Det blir en plats som har en koppling till den naturliga miljön och som kan förstärkas med nya växter, intressanta markformer och spännande byggnader. Möjligheterna att springa runt och samspela med de olika enheterna kan vara en funktion i sig själv. Lekområdet förlitar sig på och utvecklar barnens kreativa lekinstinkter. Här uppmuntras både lek på egen hand och lek i grupp. På lekområdet hittar man fysiskt aktiv lek, sociala kontakter, risktagande och upptäckande av världen och naturen runtom. Barnen kan samtidigt lära sig ta hand om miljön. Det är ett område där de kan leka utan vuxnas avspärrningar och begränsningar.

Det finns mycket forskning som stöder tesen att barn som har positiva möjligheter att engagera sig i lek också förbättrar koncentrationsförmågan, minska depressioner och kan sänka symptomen vid ADHD. Det finns även många andra fördelar med fysiska aktiviteter utomhus. Vi människor trivs helt enkelt på grönområden. Vem minns inte sina egna barndomsminnen från parker, landsbygden och lekar i skogen?

 

Hur går det till? 

HAGS får oftast uppdrag att skapa leklandskap som innehåller det bästa av två världar – högklassig lekutrustning som allmänheten lätt känner igen, och som placeras i en stimulerande naturlig omgivning. Här är våra tips om hur du uppnår detta:

design playscapes with HAGS

1. VÄLJ RÄTT PLATS
Gör en noggrann planering av var ditt leklandskap ska stå. Tänk på åtkomsvägarna, avgränsningar, vad som finns längre bort. Ligger det högtrafikerade vägar i närheten? Kan leklandskapet förstärka ett nybyggt område?

 

Design a playscape with HAGS

2. VÄXTER & TRÄD
Växter är bra för att mjuka upp stilen i en traditionell lekplats. Buskar, gräs och träd ger sensoriska uppleversler. En plats för kreativ lek och en boplats för djur som i sin tur kan ge en berikande inlärningsupplevelse. Träden ger färg, dofter och skugga under sommaren, en perfekt plats att lägge ut en picknickfilt. Under kallare månader kan fåglarna äta av bären. Det är allt något speciellt med träd.

 

design a playscape with HAGS

3. ANPASSA LEKUTRUSTNINGEN
Integrera utrustningen i landskapet. Om det går att klättra upp och rutscha ner kan den här utrustningen läggas till och ge möjligheter till kreativ fantasilek och rollspel.

 

design a playscape with HAGS

4. DELA UPP LEKOMRÅDET
Skapa en lekmiljö med olika "avdelningar" i stället för att ha ett enda stort öppet utrymme. Detta kan vara ett bra sätt att fånga barnets uppmärkmärsamhet och fantasi och engagera dem i nya upplevelser. Barn med autism uppskattar ofta att leka avskilt, vilket görs möjligt i ett lekområde med flera olika stationer. Läs mer om hur du gör en lekplats tillgänglig för alla här. 

 

design playscape HAGS

5. BLANDA TEXTURER
Fundera också på att använda flera texturer och förstärk funktionerna. En känslig blandning av syntetiska och naturliga material kan komplettera varandra mycket väl.

 

design playscape HAGS

6. TÄNK PÅ LEKVÄRDET
Välj utrustning som ger högt lekvärde d.v.s. fundera över hur många lekalternativ varje enhet erbjuder och om den tilltalar olika användargrupper.

 

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om framtagningen av ett leklandskap eller har du andra frågor? - Hitta din säljare här. Tillsammans kan ni diskutera hur platsen kan bli en minnesvärd destination.

X

Behöver du hjälp?

Vi svarar gärna på dina frågor, tankar och funderingar. 

Våra experter finns här för att hjälpa dig med frågor kring lekparksutrustning, utegym och parkmöbler. 

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig så snart som möjligt.

 

Kontakta oss

Växel: +46 380 47300

E-post: hags@hags.com

Adress: Grännavägen 7, 57833 Aneby

Postadress: HAGS Aneby AB, Box 133, 57823 Aneby


Kundsupport                                       Tekniska frågor,
+46 38047300 #1                                  Projekt & Installation
service@hags.com                               +46 38047300 #2
order@hags.com                                   tpi@hags.com
claim@hags.com