Search Advanced Close

För att hitta produktnedladdningar klickar du bara på ett av alternativen ovan och använder sedan sökformuläret som visas för att hitta alla dokument som är associerade med din sökning.

 

Search Advanced Close

Du har inga produkter i din samling

Search Advanced Close

Glasparken i Limmared

I juni 2019 invigdes en ny aktivitetspark i Limmared - Glasparken

2019-08-20 15:02:00

Mer information

Sockerlekan i Staffanstorp

Sockerlekan i Staffanstorp. Tillgänglig lekplats med tema Sockerbruk-jordbruksindustri.

2019-06-13 10:08:00

Mer information

Vasaparken i Uppsala

En fin och välplanerad,riktigt bra tillgänglighetsanpassad park.

2018-07-12 09:17:00

Mer information

Referensplatser

Låt dig inspireras

Visa alla referensobjekt
Search Advanced Close

Guide för karusell & snurrlek

4 saker att tänka på vid köp av karusell & snurrlek.

Fyra saker att tänka på

Snurrning är en av de grundläggande rörelserna tillsammans med balans, rutschning och klättring – dessa är avgörande för barns utveckling. Snurrning påverkar vätskorna i innerörat, förbättrar balansen och bidrar till den sensoriska utvecklingen. De åkande samarbetar och den snurrande karusellen kan främja kommunikation och en känsla av tillhörighet. Vi på HAGS tipsar om fyra saker som du bör tänka på när du planerar att köpa en karusell till din lekplats. Vi har delat in karusellerna i två kategorier: multianvändare och dubbelanvändare (som ofta benämns snurrlekar).

1. Användarkapacitet

Vilken användarkapacitet ska din lekutrustning erbjuda? 

Multianvändare
Dessa karuseller har en jämn snurrande rörelse och uppfyller de europeiska standarderna enligt SS-EN 1176-5 från oktober 2008. De kräver i regel ett säkerhetsområde med 2 m diameter och ska skydda mot fall på 1 meter eller mer. Säkerhetsområdet får inte överlappa en intilliggande enhet. Dessa enheter klarar flera användare och har låg kostnad per användare.

Dubbelanvändare
Enligt gällande standardramverk under SS-EN1176 anses snurrlekar inte vara karuseller och därför kan de ha ett mindre säkerhetsområde på 1,5 m. Fallhöjden är ofta lägre än 1 m och kan vara så låg som 0,60 m.

 

2. Säkerhet

Vilka säkerhetskrav måste uppfyllas? Ett stötabsorberande underlag måste finnas under alla roterande enheter. Det finns en mängd olika ytor (bark, sand, konstgräs m.m.). I samtliga fall måste markfrigången hos de roterande elementen kontrolleras. Alla våra snurrenheter är konstruerade specifikt för att ge barn i olika åldrar och med olika förmågor gradvis utmaning och samtidigt trygghet.

 

3. Material

Det konstruktionsstål vi använder vid tillverkning av våra karuseller och snurrlekar har flera fördelar: stålet har ypperlig hållbarhet och motståndskraft, utrustningen står emot tidens tand och kan användas under många år. Genom att köpa stabil och hållbar lekutrustning kan anläggare skapa säkra och miljövänliga utomhusmiljöer. 
Läs mer om stål

 

4. Tillgänglighet

All vår lekutrustning är konstruerad för att ge en viss utmaning för alla barn oavsett förmåga. Vi har gått samman med experter på barns utveckling för att leverera lekställningar som är åtkomliga och användbara för så många barn som möjligt. Ett perfekt exempel är vår inkluderande karusell Spinmee som fungerar både för rullstolsanvändare och barn med fullständig rörelseförmåga.

 

Karuseller och snurrlek  | HAGS

 

Karusell och snurrlek | HAGS